Köögijääkidest risoto

Miks? Tihti koguneb köögis palju köögiviljade jääke — porgandi- ja peedipealseid, samuti sibula- ja kartulikoori. Selle retsepti eesmärk on need kõrvale viskamise asemel muuta maitsvaks risotoks.

Koostisosad:

1 dl arborio riisi
4–5 dl aiast korjatud või köögist kogutud juurviljajääke (nt porgandi- ja peedipealsed, sibulakoored)
1 sibul, peeneks hakitud
1 küüslauguküüs, hakitud
½ klaasi valget veini (või vett)
600 ml vett + juurviljajääkide puljong
Oliiviõli, maitse järgi soola, pipart
Peale riivimiseks parmesani

Valmistamine:

Pese porgandi- ja peedipealsed korralikult ning lisa potti. Keeda neid soola ja maitsetaimedega maitsestatud vees, kuni saad mõnusa puljongi. Kurna puljong.
Kuumuta paksupõhjalises potis oliiviõli, lisa sibul ja küüslauk, hauta kuni sibul on klaasjas.
Lisa riis, sega läbi. Vala juurde vein, keera kuumus allapoole ja lase vedelikul imbuda ja alkoholil välja aurustuda.
Alusta puljongi lisamist, iga kord umbes ½ dl kaupa. Sega vahepeal.
Kui riis on peaaegu valmis (võtab aega~15–18 min), lisa paar supilusikatäit puljongit. Maitsesta soola ja pipraga.

Serveeri kohe, raputa peale parmesan.

Miks zero-waste? Kasutad ära juurviljajäägid ja -pealsed, mis tavaliselt minema viskamisele lähevad. Tekib üks rikkalik, ühendav roog.